Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

12 mei 2013

Artisjok met tomatendip

Zijn ze er weer: artisjokken! Artisjokken zijn de grote bloemknoppen van een distelsoort en ze worden als groente gegeten. Het hart van de artisjok is het lekkerste, maar het vlezige gedeelte van de buitenste bladeren is ook erg lekker om te dippen in bijv. een simpel tomatensausje. Persoonlijk vind ik het lekkerste om een artisjok koud te eten, maar je kunt artisjokken ook lauw warm eten. Hoe maak je artisjokken klaar? Dat is eigenlijk heel simpel!


de Smaak van Cécile

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 2 artisjokken
  • scheutje (witte wijn) azijn
  • 2 handjes romaatjes
  • bieslook
  • peper & zout

Snij de stelen van de artisjokken af en was ze goed onder de kraan, ook tussen de bladeren.

Kook de artisjokken in ruim kokend water met een scheutje azijn. Laat de artisjokken circa 30 min. zachtjes koken. Wanneer je een blaadje gemakkelijk kan lostrekken, is de artisjok gaar. Laat de artisjokken met de bloemkoppen naar beneden uitlekken en afkoelen.

Maak ondertussen de tomatendip door de tomaatjes met de bieslook te pureren in en keukenmachine. Breng op smaak met zout & peper.

Leg de artisjokken op een bord en serveer de tomatendip apart in eenpersoons schaaltjes.

Hoe eet je ze?
Trek één voor één een blaadje uit de artisjok. Doop het onderste deel in het dipsausje en eet het onderste gedeelte van de blaadjes op. De rest gooi je weg. Na een tijdje kom je bij de slappe blaadjes. Als je het lekker vindt kan je hier ook het onderste gedeelte van opeten en anders gooi je ze weg. Het hart van de artisjok is bedekt met 'pluisjes'. Snij deze weg met een mes en eet het hart lekker op met de dipsaus.

Probeer ook eens deze gegrilde artisjokken met parmazaan-knoflookboter


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...