Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

16 mei 2013

Schiermonnikoog


de Smaak van Cécile

Op dit kleinste Nederlandse Waddeneiland kom ik al van kinds af aan. Mijn man is er inmiddels ook aan verknocht geraakt. Hij heeft mij hier zelfs ten huwelijk gevraagd 6 jaar geleden! We komen er minimaal twee keer per jaar, met Pasen en Pinksteren.

In 2006 is Schiermonnikoog, ook wel Schier genoemd, uitgeroepen tot het mooiste plekje van Nederland. Je kunt hier wandelen, fietsen, genieten van de natuur & het strand en bovendien heerlijk ontspannen. Schiermonnikoog is een autovrij eiland. Als ik er ben, heb ik het idee er even helemaal tussen uit te zijn. Culinair kun je er hier ook goed genieten. Hierbij een aantal tips.


Jaarlijks vieren ze op Schier het eilander Pinksterfeest, Kallemooi genaamd. Een van de tradities is het hijsen van een haan in een meters hoge mast. Iedereen zingt uit volle borst mee als het fluitje van de feestcommissie gaat;  "Pinksterfeest gaat nóóit verloren! Falderalderiere, falderalderare!' Een gezellig feest om een keer mee te maken.

Met m'n ouders logeren wij met Pinksteren al 25 jaar in Hotel van der Werff. Het is een hotel met historie en dat kun je zien. Er heerst een sfeer van 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. Je komt binnen in een oude gelagkamer waar je gezellig kunt borrelen. In de grote eetzaal wordt dagelijks een wisselend 3 gangen menu geserveerd. Voor de prijs á €18,50 hoef je het zeker niet te laten. Op vrijdag serveren ze heerlijke sliptong. Daarnaast kun je ook kiezen om à la carte te eten. De lams rack is een aanrader. Voldoende om met 2 personen van te eten! Kinderen zijn in dit hotel ook meer dan welkom.

Voor een lekkere picknick in de duinen haal je bij de plaatselijke supermarkt en Vrouwe Jakoba heerlijke lekkernijen. In de supermarkt verkopen ze o.a. ook gekoelde wijn.

Na een strandwandeling kun je heerlijk vertoeven bij strandpaviljoen De Marlijn, onze favoriet. Je kunt hier loungen, borrelen, lunchen en dineren. Ze serveren hier o.a. verse vis en tapas. De vissoep en de Fruits de Mer schotel (van te voren reserveren!) zijn een aanrader.

Op een warme dag kan je ook heerlijk loungen in één van de strandstoelen in de duinen bij Zandt aan Zee.

De lekkerste ijsjes eet je bij Ambrosijn. Hier maken ze zelf gemaakt ambachtelijk ijs van eilander melk.

Schiermonnikoog hoort bij Friesland en bij Friesland hoort suikerbrood. Bij bakkerij Schuthof aan de Middenstreek verkopen ze dagelijks vers suikerbrood. Heerlijk met een dikke laag roomboter. Als je toch bij de bakkerij bent, loopt dan ook eens binnen bij Retteketet aan de overkant. Geen culinair adresje, maar een erg leuk winkeltje met o.a. mooie sieraden.

Kortom een eiland om op terug te komen!

2 opmerkingen:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...