Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

13 september 2013

Citroentaart met frambozen

Deze frisse citroentaart was onderdeel van het diner dat ik uit het nieuwe kookboek Simple Pleasures van Annabel Langbein maakte. De taart is niet moeilijk om te maken, maar staat heel feestelijk. Je kunt de taart prima een dag van te voren maken en bewaren in de koelkast. De zoete frambozen combineren heel goed met het zoet/zure van de vulling, dus die zou ik zeker niet achterwegen laten!

de Smaak van Cécile
Ingrediënten voor 1 taart voor 10 personen: 
  • 180 gram boter op kamertemperatuur

  • 55 gram suiker

  • 1/2 ei

  • 260 gram bloem

  • Licht gekluts eiwit om de deegbodem mee in te kwasten (de dooier kun je bewaren voor de citroenvulling)

Ingrediënten voor de citroenvulling:

  • 180 ml citroensap

  • 7 eieren + 1 dooier, licht geklutst

  • 300 gram suiker

  • 300 gram slagroom

Klop voor het deeg de boter met de suiker luchtig. Klop er vervolgens een ei door. Doe de bloem erbij en meng alles door elkaar. Het mengsel hoort vrij zacht te zijn. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven aanrecht. Strooi ook wat bloem op je handen en maak een bal van het deeg. Wikkel in folie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast liggen.

Vet een taartvorm (30 cm) in. Maak kleine balletjes van het deeg en legt ze dicht naast elkaar op de taartvorm en druk ze tegen elkaar zodat de bodem en rand bedekt wordt. Zet de taartvorm met deeg circa 20 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier over de gekoelde deegbodem en strooi er een blindbakvulling in (bijv. bonen of rijst) zodat het deeg niet gaat rijzen in de oven. Bak de bodem met vulling 15 minuten 'blind' in de oven. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling. Kwast het deeg licht in met het geklutste eiwit en zet de bodem nog 8 minuten terug in de oven tot het deeg licht goudbruin en droog is en haal uit de oven.

Verlaag de oventemperatuur naar 130 graden.

Doe alle ingrediënten voor de citroenvulling in een pan en warm op laag vuur op totdat het lauwwarm is (50 graden, ik heb hiervoor een thermometer gebruikt)

Zet de taarvorm met bodem terug in de oven en giet de citroenvulling erin met bijv. een maatbeker. (als je dit al op het aanrecht doet kun je hem niet zonder te morsen in de oven zetten). Bak de taart totdat hij net is gestold circa 30 á 35 minuten in de oven. De vulling moet in het midden een beetje lobbig zijn. Dit stijft tijdens het afkoelen nog op.

Laat de taart afkoelen en laat hem daarna verder opstijven in de koelkast. Garneer voor serveren met verse frambozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...