Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

17 november 2013

Gevulde speculaas


Heb je 't al vernomen
Sinterklaas is aangekomen
Tiralalali, tiralalala
Laat ons zingen hand in hand
Sinterklaas is weer in 't land
Tiralalali, tiralalala

Sinterklaas is weer in ons land! Als kind vond ik het al een leuk feest. Was dan ook blij te zien dat na alle discussies zwarte Piet ook gewoon het hem mee is gekomen, want wat is Sinterklaas zonder zwarte Piet? En bij Sinterklaas horen naast cadeautjes ook lekkernijen, zoals bijvoorbeeld deze heerlijke gevulde speculaas. De spijs die je in de winkel koopt bevat vaak weinig of geen amandelen. Je maakt de spijs heel eenvoudig zelf en persoonlijk vind ik dit ook nog eens veel lekkerder smaken.

Gevulde speculaas - www.desmaakvancecile.com



Ingrediënten:
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • snufje zout
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 140 gram roomboter
  • 1 el melk
  • 135 gram blanke amandelen
  • 135 gram kristalsuiker
  • schil van een halve (bio) citroen en sap van 1/4 citroen
  • 1 ei, losgeklopt 
  • wat losse amandelen om te garneren
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en de speculaaskruiden. Snij de boter in blokjes en kneed door het meel/suikermengsel. Voeg 1 el melk toe om het wat makkelijker te kneden. Maak er een bal van en dek af met plastic folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Maal de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker fijn. Voeg de schil, het sap van de citroen en de helft van het ei toe en pureer tot een gladde massa. Voeg eventueel nog wat ei toe als je het niet smeuïg genoeg vindt. Dek af met folie en laat ook 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden en beleg een bakplaat met bakpapier. 

Bestuif een werkvlak licht met bloem. Verdeel het deeg in twee stukken. Rol beide stukken deeg uit tot 1-1,5 cm dikte. Omdat ik graag een hartvorm wilde maken heb ik via internet een hart uitgeprint en geknipt en dit op het deeg gelegd en het hart er uit gesneden. Je kunt er natuurlijk ook 2 rechthoekige lappen van maken of een andere vorm. Leg een deeglap op het bakpapier. Verdeel de spijs hierover heen, maar houdt aan alle kanten 2 cm vrij. Leg de andere deeglap op de vulling. Druk de randen aan. Ik heb dit gedaan met de achterkant van een vork, maar dit kan natuurlijk ook met de voorkant van een vork of een ander voorwerp als je er een patroontje van wil maken. Verdeel de losse amandelen over het deeg, bestrijk licht met losgeklopt ei en bak de gevulde speculaas circa 30 minuten in de oven. Laat de gevulde speculaas 15 minuten afkoelen voordat je hem aansnijd.

gevulde speculaas - www.desmaakvancecile.com



4 opmerkingen:

  1. Was ook erg lekker, maar niet te vaak maken ;)-

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Cécile,

    Via een vriendin ben ik op je site terecht gekomen. Wat een lekkere recepten staan erop! Afgelopen zaterdag heb ik deze gevulde speculaas gemaakt. Jammie!! Was heel erg lekker en viel bij iedereen goed in de smaak. Dank je wel voor het recept! Ik ga je site zeker in de gaten houden :)

    Groetjes,
    Wendy.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Wendy,
      Bedankt voor je leuke reactie! Leuk om te horen dat de gevulde speculaas lekker was en in de smaak viel.
      Groetjes Cécile

      Verwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...