Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

15 oktober 2015

Mosterd-eitjes

Dit najaar verschijnen er weer een aantal mooie kookboeken, waaronder Kitchen Table Food.
In dit sfeervolle kookboek delen de vriendinnen Tal en Petra hun recepten, verhalen en foto's. De keukentafels van beide dames stonden meer dan 6000 km bij elkaar vandaan. Tal woonde in Washington DC en Petra in Berlijn. Geïnspireerd wat ze daar aten en zagen schreven ze dit kookboek met recepten uit de VS en Duitsland. 140 recepten voor doordeweekse maaltijden, bijzondere ontbijtjes, zalige toetjes en feestelijke gerechten voor (keuken)tafels vol familie en vrienden. Bij elk recept geeft één van de beide dames een leuk intro, daardoor is het naast een leuk kookboek ook een leuk boek om te lezen. Zo schreeft Petra bij het recept van de mosterd-eitjes die ik vandaag met je deel het volgende:

mosterd-eitjes - www.desmaakvancecile.com


Soms zou ik willen dat ik een Duitse grootmoeder had van wie ik de klassieke Duitse keuken kon afkijken. Een grootmoeder met een vergeten schriftje met 'geheime' familierecepten, met daarin gerechten als deze Senfeier, eitjes in een pittige mosterdsaus. Helaas, zo romantisch is dit recept niet ontstaan. Mijn allereerste Senfeier at ik bij La Soupe Populaire, het tweede 'eenvoudigere' restaurant van Duitslands bekendste sterrenkok Tim Raue. Het restaurant zit in een voormalige bierbrouwerij en je moet er lang van tevoren reserveren. Het was een beetje een rare avond met lachwekkende onbeschofte bediening, maar over de Senfeier niks dan goeds. Raue is beroemd om zijn interpretatie van deze klassieker, hij geeft er fijngehakte rode biet en kaviaar van forel bij. Thuis houd ik het gerecht simpel en klassiek, minstens zo lekker.

Ingrediënten voor 4 personen:
  • 6 eieren
  • 20 gram roomboter
  • 1 grote sjalot, fijn gehakt
  • 20 gram bloem
  • 350 ml groentebouillon
  • 150 ml melk
  • 1 laurierblaadje
  • 3 á 4 el pittige mosterd
  • citroensap, naar smaak
  • handje tuinkers

Kook de eieren 6 minuten. laat ze schrikken onder koud stromend water en zet even apart.

Smelt de boter in een pannetje en voeg de fijn gesneden sjalotjes toe en fruit ze 3 minuten zachtjes op laag vuur. Roer er met een garde de bloem door en laat 3 minuten zachtjes garen. Pas op dat de bloem niet bruin wordt. Voeg vervolgens scheutje voor scheutje en al roerend de bouillon en melk toe. Voeg pas een nieuwe scheut toe als de vorige is opgenomen. Leg het laurierblaadje in de saus en laat circa 10 minuten zachtjes koken. Roer af en toe, de saus wordt vanzelf dikker.

Haal het pannetje van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer de mosterd door de saus. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Pel de eieren en halveer ze. 
Verdeel de saus over 4 bordjes, leg hierop de eieren en garneer met tuinkers. 
Als lunchgerechtje serveer met brood en als hoofdgerecht met een posteleinstamppotje.

Ik kreeg een review exemplaar opgestuurd van Fontaine Uitgevers . Deze review is gebaseerd op mijn persoonlijke mening.

Kitchen Table Food
Tal Maes & Petra de Hamer
Fontaine Uitgevers
ISBN 9789059566446
€24,95


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...