Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

21 mei 2013

Foodblogswap: Havermoutkoekjes met vijgen

Voor de derde keer werd onder een groep foodbloggers de foodblogswap georganiseerd. Bij een foodblogswap krijg je een foodblog toegewezen waar je die maand een recept van mag koken. Voor mij was dit de eerste keer en mocht ik een recept uitkiezen van Maaike van haar foodblog MiCook, happy cooking & baking!
Maaike was geen fan van koken, zoals ze zelf schrijft. Doordat ze wilde afvallen (ze is ruim 40 kilo kwijt!) heeft ze veel geleerd over koken en eten en is ze enthousiast geworden. Ze probeert met plezier nieuwe ingrediënten en recepten uit. Met haar food blog wil zij haar enthousiasme voor koken op iedereen overbrengen die dat maar wil. Maaike heeft een indrukwekkende lange lijst aan recepten, dus het was moeilijk kiezen. Uiteindelijk heb ik voor haar havermoutkoekjes met vijgen gekozen. In haar recept gaf ze aan dat deze koekjes de eerste keer mislukt waren, dus de lat lag hoog. Ik had geen gewone bloem in huis, daarom heb ik speltbloem gebruikt. Maaike gaf aan dat een collega van haar man deze koekjes erg lekker vindt. Ik heb ze mijn collega's ook laten proeven. Zij (en ik) vonden de koekjes ook lekker. Zou de volgende keer wel wat meer gedroogde vijgen gebruiken dan de onderstaande 40 gram om deze wat meer te proeven in de koekjes.


de Smaak van Cécile

Ingrediënten voor circa 12 koekjes:

  • 40 gram (spelt)bloem

  • 40 gram amandelmeel

  • 50 gram havermout

  • 25 gram geraspte kokos

  • 40 gram gedroogde vijgen, fijn gesneden

  • 80 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 60 gram ongezouten roomboter

  • 15 gram schenkstroop

  • 2 gram baking soda of bakpoeder

  • 1 el kokend water



Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de bloem, amandelmeel, havermout, geraspte kokos, gesneden vijgen en de basterdsuiker in een kom.

Verwarm de boter en schenkstroop in een steelpannetje op laag vuur totdat de boter is gesmolten.

Meng de baking soda in een kommetje met één eetlepel kokend water en voeg dit aan het botermengsel toe.

Voeg het botermengsel aan het bloemmengsel toe en roer het geheel goed door.

Rol circa 12 balletjes van het deeg. Ik heb ze even goed gekneed zodat de ingrediënten beter aan elkaar hechtte. Leg de balletjes op de bakplaat en druk plat met je handpalm. Druk de koekjes eventueel een beetje aan als ze uit elkaar dreigen te vallen.

Bak de koekjes 12 á 15 minuten goudbruin. De koekjes zijn nog zacht als je ze uit de oven haalt. Laat ze afkoelen en hard worden.

Wat is het verschil tussen Baking soda en bakpoeder?
Baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout) is sterker dan bakpoeder en dient met een zuur ingrediënt gecombineerd te worden om zijn werk te kunnen doen. Enkele voorbeelden van zure ingrediënten zijn: azijn, karnemelk, citroensap, honing en chocola. Baking soda werkt gelijk, daarom kun je beter als laatste de vloeibare ingrediënten toevoegen en direct gaan bakken. Baking soda zorgt er voor dat het gevormde gas wordt vastgehouden na het bakken. Maar het zorgt ook voor een goudbruin kleurtje. Daarom wordt het vaak toegevoegd in bijv. koekjes & muffins.
Bakpoeder is een combinatie van baking soda met een zuur ingrediënt (wijnsteenbakzuur) en een vocht absorberend ingrediënt zoals maïsmeel. Het wijnsteenbakzuur zorgt er voor dat de baking soda direct geactiveerd wordt en zijn werk kan gaan doen. Ook hiervoor geld direct na gebruik gaan bakken, zodat de bakpoeder niet zijn kracht verliest. Bakpoeder werkt hetzelfde als baking soda, alleen hoef je niet nog zelf te zorgen voor het zure. Soms gebruik je een combinatie van beide als de ingrediënten van zichzelf al zuur zijn. In geval van deze koekjes, kun je dus gewoon bakpoeder gebruiken

Benieuwd wat er van mijn blog werd gekookt? Hazel van Cookie Cottage maakte mijn Pavlova met rood fruit

2 opmerkingen:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...