Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

26 juni 2013

Vlierbloesemsiroop

Toen de uitnodiging voorbij kwam om in de volkstuin van Marleen vlierbloesemsiroop te komen maken, hoefde ik hier niet lang over na te denken. Ik wilde graag de dame achter de mooie foto's van het foodblog 'Eten uit de volkstuin' ontmoeten en haar volkstuin in Utrecht bewonderen.

de Smaak van Cécile
Marleen werkt sinds 2007, naast haar baan als freelance grafisch vormgever, met veel passie in haar volkstuin en zo leidde ze ons ook rond in haar tuin. In mijn hoofd had ik, mede aan de hand van haar foto's, een beeld gevormd dat dit een geordende tuin zou zijn. Marleen's tuin is verre van geordend. Ze laat de natuur lekker haar gang gaan, met alle charmes die dit met zich mee brengt. Tijdens de rondleiding heb ik een aantal snapshots genomen van haar tuin. Als je benieuwd bent naar meer impressies, raad ik je zeker aan om een kijkje op haar mooie blog te nemen.
Hazel van Cookie Cottage, Door van Dooreten en Martine van Duizenden1dag waren er ook gezellig bij deze middag. Naast een hoop gezellig 'gekwek' klikten onze fotocamera's de hele middag door! Voordat we begonnen aan het maken van de vlierbloesemsiroop dronken we eerst gezellig samen verse muntthee uit de tuin van Marleen en Hazel had een heerlijke taart gebakken.


de Smaak van Cécile

Marleen had al wat voorwerk gedaan samen met haar zoon Olaf, zodat we de vlierbloesemsiroop gelijk mee naar huis konden nemen. We kregen ook een heerlijke krop sla uit Marleen's tuin mee naar huis.

De bloesem van de vlier bloeit normaliter eind mei/begin juni. Dit jaar is hij erg laat door het slechte weer. Als je er op let zie je de vlier overal. Wacht niet te lang als je ook vlierbloesemsiroop wil maken, want de bloesem van de vlier bij ons in de tuin is al aan het uitvallen. Het recept van Marleen's vlierbloesemsiroop deel ik graag met je. Deze week ben ik voornemens om haar vlierbloesem champagne te maken dus hou mijn blog in de gaten.


de Smaak van Cécile

Ingrediënten voor circa 5 liter vlierbloesemsiroop:

 • 1 tas vlierbloesem

 •  5 liter water

 • 1 citroen, in plakjes

 • 2,5 kg suiker

 • 1 eetlepel citroenzuur
de Smaak van Cécile

Verwijder alle steeltjes van de bloesem en laat in een soeppan de bloemen in het water samen met de plakjes citroen een dag op een warme plek trekken. Zeef de vlierbloesem met een theedoek en druk de bloemen goed uit.
Meng het sap met de suiker en citroenzuur. Breng vervolgens de sap aan de kook om de suiker op te lossen. Giet de siroop in goed schoon gemaakte, liefst gesteriliseerde, flessen.

Laat de siroop afkoelen en bewaar de siroop in de koelkast. Door de toevoeging van citroenzuur kun je de siroop circa 3 maanden bewaren in de koelkast. Citroenzuur koop je o.a. bij de toko. Je kunt ook citroensap toevoegen, maar dan is de siroop aanzienlijk minder lang houdbaar. Meng de siroop met water voor serveren.


De flessen die wij hebben gebruikt, koop je o.a. bij de Ikea.


7 opmerkingen:

 1. Heerlijk, vlierbloesemsiroop, ik ben er dol op. Wat een leuk verslag van een gezellige dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je een leuk stukje geschreven, Cécile! En leuk al die foto's. Ik vond het ook een erg gezellige middag en de taart van Hazel was verrukkelijk. En het leukste vond ik nog dat we het zo gewoon vonden om alles te fotograferen. Vanmiddag ga ik met de vlierbloesemsiroop een receptje uitproberen, ik ben benieuwd of het lukt.
  Groetjes, Marleen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je Marleen! Jij nogmaals bedankt voor de gezellige middag. De sla was heerlijk. Kon niet kiezen uit alle foto's, dus toen heb ik er maar een collage van gemaakt.
  Ben benieuwd naar je receptje met vlierbloesemsiroop! Groetjes Cécile

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen Cécile. Grappig dat jij ook een hele geordende tuin had verwacht, ik ook. Maar wat een leuke en lekkere dingen stonden erin. Vond het ook een hele gezellig middag! Nu moet ik alleen nog steeds de champagne afmaken..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ben ook benieuwd naar jouw verslag Hazel! Ik heb gisteren de champagne gemaakt. Dagje laten trekken en dan 2 weken in de fles. Ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wist je dat vliesbloesemsiroop heel goed is voor de weerstand? Het help griep voorkomen. Drink het daarom veel in de winter. Tegenwoordig trouwens ook in de zomer. Ik maak er heerlijke HUGO cocktails van:

  150 ml prosecco
  100 ml Spa rood
  Scheutje vliesbloesemsiroop
  Verse munt
  Schijfje limoen

  Proost!
  Karlijn
  foodfriendsforever.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor de leuke tip Karlijn. Ga jouw HUGO cocktails zeker een keer proberen!

  BeantwoordenVerwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...