Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

17 februari 2014

Hamburgerbroodjes

Op m'n wensenlijstje staat een keukenmachine van Kitchen Aid, maar daar hangt ook een prijs kaartje aan. Toen ik voor kerst bij de Aldi voor een look a like machine voorbij zag komen voor een zacht prijsje, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Het is precies dezelfde machine als deze, maar dan zonder merk. Sinds ik de machine heb, bak ik steeds vaker zelf broodjes. Deze hamburgerbroodjes stonden al een tijdje op mijn to make lijstje. Je kan ze uiteraard ook met de hand maken, maar persoonlijk heb ik daar te weinig geduld voor. Het zijn heerlijke stevige broodjes die je met een hamburger of vegaburger naar keuze kan beleggen.

Hamburgerbroodjes - www.desmaakvancecile.com


Ingrediënten voor 8 broodjes:
  • 425 gram bloem
  • 7 gram droge gist
  • 240 ml. melk, op kamertemperatuur
  • 28 gram zachte roomboter
  • 8 gram zout
  • 1 ei, los geklopt
Voor de topping:
  • 1 ei
  • 1 el melk
  • sesamzaadjes

Meng de bloem met de gist in een kom.

Roer met een mixer met deeghaken de melk erdoor en voeg de boter in kleine stukjes en het zout toe. Voeg tot slot het los geklopte ei toe en mix tot een glad deeg.

Vet een kom in met een klein beetje olie. Haal hier de deegbal doorheen en dek de kom af met een theedoek. Laat het deeg een uur rijzen op kamertemperatuur zodat het deeg zich kan verdubbelen.

Vet je werkbank licht in en leg hier het deeg op. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukjes.

Pak een stukje deeg en maak een kommetje met je hand. Maak draaiende bewegingen terwijl je het deeg op je werkbank drukt. Uiteindelijke voel je steeds meer weerstand en vormt het deeg zicht tot een mooi bolletje. Aan de onderkant ontstaat een klein kuiltje. Herhaal dit voor alle stukjes deeg.

Leg op een bakblik een stuk bakpapier en verdeel hier de deegbolletjes over. Laat tussen elk bolletje een stukje ruimte zodat hij nog kan rijzen. Druk de deegbolletjes een beetje plat zodat de broodjes niet te hoog worden. Als het plat drukken niet goed lukt, wacht dan even voordat je ze op nieuw aandrukt.

Laat de broodjes nog een uurtje rijzen onder een theedoek.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Klop het overgebleven ei met de melk en smeer hier de bovenkant van de broodjes mee in voor een mooi goudbruin kleurtje. Strooi over de broodjes een beetje sesamzaad.

Bak de broodjes in 15 minuten gaar.

Je kunt met dit recept ook hotdogbroodjes maken. Maak er dan strengen van circa 15 cm van.

Hamburgerbroodjes - www.desmaakvancecile.com

Bron: het originele recept is van Levine maar ik heb de werkwijze van Ellen overgenomen. 
In het originele recept hoort ook nog suiker, dit heb ik weggelaten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...