Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

10 augustus 2016

Mag ik nog een hapje rode bieten risotto?

Toen onze oudste dochter geboren werd verheugde ik me al op de culinaire opvoeding en om allerlei lekkere hapjes voor haar te maken. Vol goede moed dook ik de keuken in om allerlei verschillende hapjes voor haar te maken, maar ik vergeet nooit meer haar gezicht toen we naar 6 maanden langzaam begonnen met de eerste hapjes. Totdat ze een jaar was moest ze eigenlijk niks van eten weten. Inmiddels is ze gelukkig qua groente geen moeilijke eter maar al te exotisch moet het niet worden. Wat resulteert dat als we met z'n drieën eten dat we vaak niet verder komen dan ons vaste repotoir. We laten haar wel bijna altijd even proeven en nu ze wat ouder begint te worden staat ze gelukkig ook wat meer open voor nieuwe smaken.

rodebietenrisotto - www.desmaakvancecile.com

Ik was dan ook blij verrast toen ze uit het nieuwe boek van Francesca, van het succesvolle blog Francesca kookt, de rode bieten risotto uitkoos. Tot vooralsnog moest ze namelijk niks van rode bietjes weten.

Toen Francesca 5 jaar geleden zelf moeder werd van zoontje Jesse ging ze samen met hem op ontdekkingstocht en zo voedde ze haar zoon culinair op. Met deze ervaring op zak besloot ze het boek Mag ik nog een hapje te schrijven. In haar voorwoord beschrijft ze heel mooi:
De culinaire opvoeding van kinderen staat voor een wereld van ontdekkingen, maar ook van onzekerheid, zowel bij ouders als bij kinderen. Waarbij het niet alleen gaat over 'voeding om te groeien', wat zo vaak wordt gedacht. Het gaat ook om plezier aan tafel hebben en genieten van eten. Al vanaf het moment dat een baby zijn of haar eerst hapje proeft. 
Dit herken ik volledig en met de ervaringen van onze oudste dochter, zal ik het bij onze jongste dochter over een paar maanden zeker anders en meer ontspannen aanpakken. Achteraf denk ik waar heb ik me zo druk over gemaakt. Zeker de eerste maanden is het toch vooral ontdekken in plaats van echt voeden, aangezien ze ook nog melk en pap krijgen. Nu zie ik in dat je beter de focus kunt leggen op ontdekken en je kind nieuwsgierig maken. Hiermee beleeft je kind én je zelf veel meer plezier aan (samen) eten.

In haar boek behandeld Francesca zo veel mogelijk aspecten die te maken hebben met de culinaire opvoeding. De hoofdstukken zijn verdeeld van buik tot baby, van 1 jaar tot lekkerbek, diverse recepten en ze sluit af met praktische informatie. En dit alles doet ze op de manier die Francesca zo typeert, nuchter en met wat humor op zijn tijd. Wat mij betreft is dit boek een dikke aanrader en zou dit boek bij elke ouder in de kast moeten staan.

Uit het boek aten wij al de Surinaamse Bami en de rode bieten risotto. Zowel wij als onze kleuter hebben van beide gerechten zitten smullen! Vandaag deel ik het recept voor de rode bieten risotto met je.

Ingrediënten voor 4 personen:
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, geperst
 • 1 el olijfolie
 • 200 gram risotto rijst
 • 750 ml warme groente bouillon
 • 8 rode bieten, gekookt & geschild, in blokjes
 • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 1 klontje roomboter

Verhit de olie in de pan en fruit hierin de ui en knoflook.
Voeg de risotto rijst toe en bak glazig. Blus af met een beetje bouillon. Roer de rijst door totdat het vocht bijna is opgenomen en voeg een soeplepel bouillon toe. Ga zo door totdat de rijst gaar is maar niet doorgekookt. Hiervoor heb je ongeveer 750 ml nodig, dit kan wat meer of wat minder zijn.

Een paar minuten voor het einde van de bereidingstijd verwarm je de bietjes nog even mee en roer je de geraspte kaas en eenklontje boter door de risotto heen.

Dit gerecht kan een baby vanaf 7 maanden eten. Laat dan de ui en knoflook weg (vanaf 10 maanden kun je dit toevoegen) en gebruik zoutloze bouillon (o.a. te koop bij de natuurwinkel). Als je mee eet kun je zelf aan tafel zout en peper toevoegen


Ik kreeg een review exemplaar opgestuurd van uitgeverij A.W. Bruna. Deze review is gebaseerd op mijn persoonlijke mening.

Mag ik nog een hapje
Francesca van Berk
Uitgevrij A.W. Bruna
€19,99

5 opmerkingen:

 1. leuk toch hoe kinderen veranderen in hun eetgewoonten :-)
  mooie foto trouwens van een zeer knappe meid!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Zeker leuk en fijn
   alles goed met jou Annelies?

   Verwijderen
  2. hoi, alles prima met mij...net terug van praag dus kan niet beter zijn.
   En ja, ik heb de zin terug gevonden in het bloggen en ik vind het veel leuker dan voorheen. Heel lief dat je dit vraagt...
   liefs

   Verwijderen
 2. Leuk verhaal om te lezen over het kennis laten maken van kinderen met eten. Zelf maak ik ook wel eens bietenrisotto en roer er dan wat paturain doorheen. Yummie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Klinkt goed, dank voor de tip. Ik ga het eens proberen

   Verwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...