Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

26 april 2013

Mmm ... Mozzarella di Bufala

Buffelmozzarella komt van oorsprong uit Zuid-Italië. De beste schijnt gemaakt te worden in Campania in de regio van Napels.

Echte buffelmozzarella wordt gemaakt van de melk van waterbuffels. Persoonlijk vind ik deze mozzarella veel smaakvoller dan koemelkmozzarella.

de Smaak van Cécile




De traditionele mozzarella van buffelmelk heeft een beschermde handelsnaam D.O.P. Deze mozzarella wordt exclusief geproduceerd in Italië in de regio's Campania en Lazio en heet officieel: Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. Deze naam moet, als het om echte buffelmozzarella gaat, op het etiket staan.

Tegenwoordig wordt er in Nederland ook buffelmozzarella gemaakt.

Vandaag de dag is buffelmozzarella een delicatesse onder foodies. Net als veel andere Italiaanse levensmiddelen was buffelmozzarella een delicatesse van de armen. Semi wilde buffels werden gebruikt om te zwerven door de moerassen in Midden-en Zuid-Italië. De buffelmelk werd gebruikt om mozzarella van te maken.

Mozzarella wordt verpakt met vocht, wat ook wel wei wordt genoemd. Het is belangrijk om mozzarella vochtig te houden om zijn smaak en zachte structuur te behouden. Overgebleven mozzarella moet je dan ook altijd bewaren in de wei waarin het verpakt was in de koelkast. Zodra buffelmozzarella wordt blootgesteld aan de lucht, bijv. wanneer je de verpakking opent, begint de smaak onmiddellijk af te breken. Je kunt buffelmozzarella het beste zo naturel mogelijk eten in bijv. een salade Caprese of met gegrilde groente en verse pesto.

Goede kwaliteit buffelmozzarella is zonde om te gebruiken om mee te koken. De smaak en textuur worden hierdoor overstemd of verdwijnt door de andere ingrediënten. Om mee te koken kun je beter een goedkoper soort gebruiken.

Mijn favoriete buffelmozzarella koop ik bij de Jumbo of Marqt van het merk Garofalo. Dit is een verse romige mozzarella ingevlogen uit Napels. Deze mozzarella heeft een stevige structuur, maar is zacht en romig van binnen. In Jan Magazine las ik dat zij deze buffelmozzarella in hun rubriek Jan Koken ook uitgeroepen hebben tot de beste buffelmozzarella. Ze hebben vijf buffelmozzarella‘s getest waarvan deze op nummer één stond. Op nummer twee stond Tozzi ook van Jumbo, op nummer drie stond La bella Contadina van de speciaalzaak, op vier Mandara Bio ook van de speciaalzaak en op nummer vijf Galbani.

2 opmerkingen:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...