Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

6 september 2013

Spaghetti alle vongole

de Smaak van Cécile

Op het wad op Ile de Ré zochten we samen met onze dochter Josephine tapijtschelpen, ook wel vongole genoemd. Ze lagen er bij bosjes. Als we hadden gewild, dan hadden we er emmers vol vandaan kunnen halen. Op het Nederlandse wad kun je kokkels vinden, familie van de vongole en smaken vrijwel hetzelfde. Vroeger zochten we kokkels met mijn vader op het wad bij één van de Nederlandse waddeneilanden. Je vindt de schelpen op het net droog gevallen wad, enkele centimeters onder het zand. Je kunt ze makkelijk met je handen uit het zand halen.
Mijn lievelingspasta is spaghetti alle vongole. Ik vond het daarom erg leuk om deze pasta een keer met de zelf gezochte vongole te maken en het smaakte daardoor extra lekker. We hebben nog nooit zo'n rijk gevulde spaghetti alle vongole gehad!

Belangrijk is om de schelpen goed te spoelen voordat je ze bereid, zeker als je ze zelf van het wad raapt. Dan zitten nog vol met zand. Door ze enkele malen goed te spoelen met zout water, 'schudden' de kokkels zelf het zand van zich af.


de Smaak van Cécile

De eerste keer dat ik dit gerecht voor Josephine maakte, had ik voor haar de vongole uit de schelp gehaald. Na 2 happen hoefde ze niet meer. Eerlijk gezegd was ik wel een beetje teleurgesteld omdat ik het zelf zo lekker vind. De tweede keer aten we het samen met haar en toen mocht ze de vongole zelf uit de schelp halen en toen heeft ze er heerlijk van zitten smullen en vroeg ze zelfs om meer!

de Smaak van Cécile

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 kg vongole of kokkels

  • 150 gram spaghetti (ik gebruik meestal linguine nr 7 van De Cecco)

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 handje platte peterselie, fijn gesneden

  • 1 rode peper, zonder zaadjes, fijn gesneden

  • 1 glas droge witte wijn

  • olijfolie

Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verhit een beetje olijfolie in de pan en fruit hier de knoflook, peterselie en rode peper in aan. Voeg de vongole toe en schep even om. Blus af met de witte wijn. Kook de schelpen met een deksel op de pan gaar totdat alle schelpen open zijn. Voeg de pasta toe en roer even door. Meng voor serveren nog een scheutje olijfolie door de pasta.

Op Ile de Ré kon ik geen verse rode peper vinden. Daarom heb ik daar een beetje gedroogde rode peper uit de molen gebruikt, maar mijn voorkeur gaat uit naar rode verse peper.

Ook lekker als voorgerecht zonder spaghetti. Ga dan uit van circa 200 gram schelpen per persoon en serveer er een beetje brood bij.

1 opmerking:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...