Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

10 februari 2014

Kaneelbroodjes met appel

Als puber keek ik uit naar Valentijnsdag. Ik hoopte altijd stiekem dat er een kaart bij de post zat. Ik kon dagen teleurgesteld zijn als dit niet het geval was. Tegenwoordig heb ik om eerlijk te zijn niet zoveel met Valentijnsdag. Mijn man is ook niet zo romantisch aangelegd. Met zijn huwelijksaanzoek met een picknick in de duinen op Schiermonnikoog zal hij waarschijnlijk gedacht hebben dat hij genoeg romantische credits heeft opgebouwd voor ons hele huwelijk ;)-
Het is altijd leuk om je dierbaren, en dit hoeft niet eens je geliefde zijn, te verrassen met iets lekkers. Dit kan met Valentijnsdag zijn, maar misschien is het wel net zo leuk en spontaan om dit op een andere dag in het jaar te doen. Met deze kaneelbroodjes met appel, ook wel Cinnamonrolls genoemd, kun je bijna iedereen blij maken. En het lijkt moeilijker dan het is! Handige is dat je ze de avond van te voren al kunt maken, zodat je ze de volgende ochtend alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven en ze bij het ontbijt kan serveren.

Kaneelbroodjes met appel - www.desmaakvancecile.com



Ingrediënten voor circa 12 broodjes:

  • 250 ml melk
  • 75 gram boter
  • 7 gram gist
  • 550 gram bloem
  • 5 el honing
  • 1 tl zout
  • 3 eieren
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 appel, geraspt
  • 20 gram zachte roomboter
  • citroensap
Verwarm de melk en haal van het vuur voordat het gaat koken. Smelt de boter in de melk en laat afkoelen tot een lauw mengsel. Los vervolgens de gist hierin op.

Mix met een mixer met een deeghaak de bloem, honing, zout, eieren en het melkmengsel tot een samenhangend deeg. (circa 10 min.)

Vet een kom licht in met olie, rol hierin het deeg en dek af met een theedoek. Laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen. Het deeg zal zich verdubbelen.

Meng ondertussen de basterdsuiker met de kaneel. En rasp de appel vlak voordat je het deeg uit gaat rollen. Besprenkel de appel licht met citroensap.

Bestuif je aanrecht met bloem en druk met je handen de lucht uit het deeg. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van circa 30x40 cm. Smeer de lange rand die het verste van je weg ligt lichtjes in met water, zodat je de rol straks makkelijk kan dicht plakken.

Smeer het deeg licht in met roomboter. Verdeel het suiker kaneel-kaneelmengsel over de deeglap (op de rand besmeerd met water na) en verdeel daarover de geraspte appel erover.

Rol het deeg strak op tot een lange rol en snij circa 12 gelijke stukjes uit het deeg.

Vet een bakblik in en verdeel hier de broodjes over. Laat circa 1 cm tussen de broodjes zodat ze kunnen rijzen. Dek af met folie en laat een nachtje in de koelkast rijzen.
(als je ze op dezelfde dag wil maken, laten ze dan nog circa 30 min rijzen op kamertemperatuur)

Kaneelbroodjes met appel - www.desmaakvancecile.com

Haal de broodjes een half uur voordat je ze af wil bakken uit de oven.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de broodjes in circa 25 minuten goudbruin.

Laat iets af koelen voordat je ze serveert. Zou adviseren om de broodjes dezelfde dag op te eten. De volgende dag waren ze namelijk erg droog.

Kaneelbroodjes met appel - www.desmaakvancecile.com

Je kan eventueel nog rozijnen en/of nootjes aan de appel/kaneel vulling toevoegen.









2 opmerkingen:

  1. Wauw heerlijk en het huwelijksaanzoek is dan gelijk ook wel erg goed hoor.

    Liefs Suus

    BeantwoordenVerwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...