Home             Over Cécile             Recepten             Reviews             Contact

27 december 2014

Sushi taart

Hebben jullie leuke kerstdagen gehad? Bij ons verliep de kerst helaas iets anders dan gepland doordat m'n moeder erg ziek werd door de ziekte van Crohn. Gelukkig gaat het weer wat beter met haar.
Oud & nieuw vieren we al jaren met vrienden, zo ook dit jaar. Persoonlijk geef ik met Oud & Nieuw de voorkeur aan lekker eten waar je niet zo lang voor in de keuken hoeft te staan.
Deze sushi taart geeft een wauw effect maar is niet moeilijk om te maken.
Lekker bij een glaasje bubbels met Oud & Nieuw, maar ook voor andere gelegenheden. Zo nam ik hem mee toen we bij vrienden op kraamvisite gingen.

Hierbij wil ik jullie allemaal alvast een hele fijne jaarwisseling wensen en de beste wensen voor 2015. Leuk dat jullie mij volgenden dit jaar en hoop dat jullie dit in het nieuwe jaar blijven doen!

sushi taart - www.desmaakvancecile.com


Ingrediënten voor 4 personen:
  • 500 gram sushirijst
  • 625 ml water
  • 4 el rijstazijn
  • 2 el suiker
  • 0,5 tl zout
  • 200 gram (gerookte) zalm
  • 1 avocado
  • halve komkommer
  • sesamzaad
  • 2 nori vellen
  • Optioneel Japanse mayonaise en furikake 

Was de rijst totdat het water helder blijft (circa 10 min) en laat de rijst maximaal 30 minuten uitlekken. Tijdens het uitlekken neemt de rijst het vocht op.

Maak ondertussen de rijstazijndressing door de rijstazijn, suiker en zout te mengen en te verwarmen in een pannetje op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Laat de rijstazijndressing afkoelen in een apart kommetje.

Doe de rijst met het water in een pan en brengt op zacht vuur aan de kook. Als het water kookt zet je het vuur laag en laat de rijst 10 minuten in een gesloten pan koken totdat al het water is opgenomen en de rijstkorrel niet te hard maar ook niet te zacht is. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt met een theedoek 10 minuten staan.

Doe de helft van de rijst in een kom en doe de azijndressing erbij. Meng met een houten spatel de rijst en dressing door om te scheppen en kris-kras bewegingen te maken. Doe de rest van de rijst erbij en ga verder met mengen. Pas op dat je de rijstkorrels niet plet. Laat de rijst afkoelen voor gebruik.

Snij de zalm in stukjes, de avocado in dunne plakjes en schil de komkommer en snij in dunne plakjes met behulp van een mandoline of een kaasschaaf.

Snij uit elk nori vel een rondje ter grote van de springvorm die je gebruikt. Dit kan je doen door het bakblik op het nori vel te leggen en rondom te snijden

Bedek een bodem van een springvorm (circa 18 cm) met bakpapier.
Leg hier een nori vel op en verdeel hier 1/3 van de rijst over. Leg hierop de helft van de zalm en de avocado en bestrooi met sesam, furikake of Japanse mayonaise.
Leg hierop weer 1/3 van de rijst, vervolgens de zalm en de plakjes komkommer. Bestrooi weer met sesam, furikake of Japanse mayonaise. Eindig met het laatste deel van de rijst en bestrooi met (zwarte) sesamzaadjes. Zet nog even in de koelkast zodat de taart wat steviger kan worden.

Serveer met wasabi en sojasaus.

Je kan alle zalm of de helft ook vervangen door tonijn of krabsticks.

sushi taart - www.desmaakvancecile.com








4 opmerkingen:

  1. Wat een geweldig idee om er een taart van te maken. Lijkt mij heerlijk met Oud en Nieuw, lekker bubbels erbij en genoeg ruimte over voor de oliebollen. Ik hoop dat het inmiddels beter gaat met je moeder. En ik ben ook zo benieuwd naar de verbouwing. Liefs xx Suus

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Happy New Year Suus! Heb je leuke dagen gehad? Met m'n moeder gaat t gelukkig weer beter. De aannemer is terug van vakantie en gaat de komende 2 weken nog hard voor ons aan de slag. Dan wachten tot het stukwerk droog is zodat we kunnen gaan schilderen, vloer laten opschuren en dan komt begin februari onze nieuwe keuken! Liefs xx Cécile

      Verwijderen
  2. Hopelijk gaat het beter met je moeder. Anders beterschap! Dit lijkt me inderdaad een heerlijk gerecht waar je goede sier mee zal maken bij bijna elk feest

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Happy New Year Andrea. Lief dat je het vraagt. Het gaat gelukkig weer wat beter met mijn moeder. Heb je leuke feestdagen gehad?

      Verwijderen

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...